Financiering, oei… gaat dat lukken?

Nu de economie wat aantrekt, groeit bij veel installateurs en elektrotechnische bedrijven de financieringsbehoefte. Vaak uitgestelde investeringen moeten uiteindelijk toch eens worden gedaan, en wie op uitbreidingspad wil, heeft al snel extra project- of werkkapitaal nodig. 'Bij de bank krijg je niks meer', hoor je vaak. Is dat waar? En wat zijn alternatieven?

Dat banken niet meer financieren is een broodjeaapverhaal. Maar inderdaad: de spelregels zijn compleet anders dan vóór de crisis, of dat nu leuk of terecht is, of niet. Waar eerst nog krediet werd verleend op zaken als goodwill of toekomstige opbrengsten gebeurt dit nu niet meer. Op je 'blauwe ogen' krijg je geen geld. En als in jouw financieringsaanvraag de bank als enige risico loopt, is de kans op toekenning buitengewoon klein. Heb je daarentegen een doordacht plan? Dan doet de bank nog altijd mee.

Crowdfunding en kredietunies

Kun je alleen bij de bank terecht? Natuurlijk niet! Er zijn veel meer mogelijkheden. Als ondernemer is het altijd goed om kansen en risico's te spreiden, dus waarom de financieringsbehoefte niet putten uit meer dan één bron? Met de leaseauto en de bedrijfshypotheek doen we dat vaak al. Financieringen 'stapelen', waarom niet? Zeker nu alternatieve financieringsmogelijkheden via internet breed toegankelijk zijn, bijvoorbeeld crowdfunding en kredietunies.

Meer dan één procent

Vermogende particulieren en professionele investeerders zijn immers hard op zoek naar meer rendement dan de 0 tot maximaal 1 procent die banken op dit moment bieden. Velen van hen vinden aandelen en opties te risicovol. Zij kiezen ervoor om via crowdfunding op een overzichtelijke manier te investeren in ondernemersplannen, in de hoop hiermee wel een redelijk rendement te maken.

Kat en muis

Zo kunnen gepensioneerde ondernemers zich spiegelen aan u als ondernemer. Als zij brood zien in uw plan, dan financieren ze graag. En meestal voor minder rente dan bij de bank. Uiteraard calculeren zij ook. Hoe langer uw ondernemersbestaan, hoe hoger uw omzet en hoe realistischer uw plan, des te lager de rente. Het welbekende kat- en muisspel.

Kredietunies werken ongeveer hetzelfde, maar hier zijn het collega-ondernemers die een (lokale) coöperatie vormen en samen een kas beheren. Er is vaak ook sprake van coaching en begeleiding door de geldverstrekker. Dit kan waardevol zijn, maar let wel op de persoonlijke klik. U moet nog jaren samen door één deur.

Neem de tijd

Inmiddels is er een aardig 'oerwoud' van crowdfunding en kredietunie-aanbieders ontstaan. Neem de tijd om u rustig te oriënteren als u dit overweegt, want er zijn mogelijkheden genoeg. Wie googelt ziet tal van voorbeelden van ondernemers uit de installatiebranche en elektrotechniek die zo een (her)financiering hebben bemachtigd.

Overweeg alternatieven

Toch een advies: houd uw hoofd koel. In deze vrije markt maken sommigen té handig gebruik van onze financieringshonger. Zo rekent één platform maar liefst 11% rente voor een krediet van 100.000 euro met een looptijd van 5 jaar, plus 11.000 euro financieringskosten en de nodige advieskosten. Krankzinnig. Overweeg ook alternatieven voor financiering, zoals beter beheer van het werkkapitaal. Start pas daarna uw zoektocht in het woud van traditionele en nieuwe manieren van financieren.

Succes gewenst.

Paul Overwater
manager MKB Adviseurs

Meer informatie

Wilt u meer informatie of heeft u vragen over het financieringen? Neem contact met ons op via telefoonnummer 070-349 06 50 of e-mail: