Tijd voor actie!

DOOR: ANNEKE VAN DER HEIJDEN

Uitgerust van vakantie? Tijd voor actie!

Ruim 40% van de ambtenaren komt niet uitgerust terug van vakantie. Dat meldt het tijdschrift 'Binnenlands Bestuur' na recent onderzoek onder ruim 3.000 ambtenaren. Ja, ik hoor de grappen al over en weer vliegen. Maar tegelijkertijd vraag ik mij ook af hoe dit is voor ondernemers. Bent u voldoende uitgerust? Kunt u er weer tegenaan?

In mijn vorige blog heb ik gesteld dat vakantie ook MVO is. Een periode om afstand te nemen, uit te rusten en het hoofd leeg te maken. Juist dan borrelen de goede ideeën op. Terug van vakantie is het zaak om deze ideeën razendsnel te gaan omzetten in concrete plannen. Als je te lang wacht, zakken ze weg en komt er niets meer van terecht. Ideeën worden levend gehouden door er voortdurend en gestructureerd mee bezig te zijn.

Een goede eerste stap is het delen van uw ideeën. Met uw (zakelijk) partner of goede vriend. Of met een adviseur. Dat is tegelijkertijd een toets en kritische opmerkingen kunt u gebruiken om het idee aan te scherpen. Plan op korte termijn een afspraak in voor een wandelende vergadering. Ja, een wandelende vergadering. Op advies van onderzoekers van de Stanford University. Zij hebben vorig jaar ontdekt dat mensen die wandelend vergaderen zeer gefocust zijn op hun werk. Daarbij stijgt het creatieve denkvermogen gemiddeld met 60%.

Een wandelende vergadering werkt vooral goed als moet worden gebrainstormd over ideeën of oplossingen. Als de ideeën helder genoeg zijn, moet u naar binnen om ze te gaan uitwerken en onderbouwen. Ik durf het woord time-management eigenlijk niet te noemen, maar toch. Blok regelmatig een dagdeel in uw agenda en ga aan de slag. Dat voorkomt dat uw ideeën verzanden in de hectiek van alledag. Het reguliere werk organiseert zich er wel omheen.

En als het met de goede ideeën (nog) niet is gelukt tijdens u vakantie? Geen nood. Plan sowieso regelmatig een stevige wandeling in. Lopen beïnvloed de mentale flexibiliteit en de creativiteit. Misschien komen die goede ideeën alsnog. En zo niet dan bent u in ieder geval in beweging en even weg uit de dagelijkse hectiek.