Blijf scherp: subsidieregelingen veranderen geregeld!

DOOR: MATTHIJS JANSEN. Kent u dat? De autodealer komt in november met een offerte voor een nieuwe hybride Outlander of Volvo en voorspelt u een groot subsidievoordeel! U heeft een goed jaar gedraaid en besluit in januari de knoop door te hakken en als 'beloning' voor het harde werken de auto te bestellen: de accountant zegt immers dat het best wel kan. Als de auto is besteld wordt meteen de subsidie aangevraagd en jawel, net na de levering van de auto komt ook de subsidiebeschikking. Maar klopt die wel? De dealer had immers gezegd dat er minstens 36% extra investeringsaftrek op zat en dat er willekeurig kon worden afgeschreven. Nu mag u maar 13,5% over maximaal 12.500 euro toepassen, dat scheelt nogal.

Na een aantal tijdrovend telefoontjes met overheid, dealer en accountant blijkt dat u de auto direct in november of december had moeten bestellen. In het daaropvolgende boekjaar bleek de betreffende subsidieregeling, Milieu Investeringsaftrek, weer eens gewijzigd te zijn! Kan dat zomaar?

Helaas wel. Subsidieregelingen veranderen geregeld, en doelstellingen en eisen worden minimaal jaarlijks aangescherpt. Dit komt voort uit de een combinatie van de doelen die de overheid heeft, budgetten en het overduidelijke succes van sommige regelingen. Nadat de Outlander op de markt kwam werd deze zo massaal besteld dat het gestelde doel van meer schone auto's op de weg binnen een aantal maanden bereikt was en het beschikbare budget snel geclaimd werd. Voor het daarop volgende boekjaar werd de regeling aangescherpt en kregen alleen volledig elektrische auto's nog hoge percentages subsidie, de overige categorieën nog maar zeer beperkt.

Hetzelfde scenario is van toepassing bij een andere populaire investering: de zonnepanelen. Nadat bleek dat deze investering steeds populairder werd (en niet onbelangrijk, rendabeler) is de fiscale subsidie van 41,5% voor veel van deze projecten afgeschaft.

Hoe voorkom je nu deze verrassingen? Dat kan in principe heel eenvoudig, even kort overleg met een subsidieadviseur geeft meestal meteen inzicht in de werkelijke mogelijkheden. Zij hebben up to date kennis van de aankomende wijzigingen en adviseren u proactief. Dat bevalt waarschijnlijk een stuk beter dan achteraf terugkijken en constateren dat u wat gemist heeft....

Matthijs Jansen is subsidieadviseur